ZAŠTITITE PRIVATNOST: Evo kako jednostavno izbrisati povijest pretraga na Facebooku

 

Već vam je jasno da Facebook prati i snima svaki vaš potez, svaki lajk, komentar i status kojeg objavite. Uostalom, sve što ste radili na Facebooku možete pronaći u vašem Activity Logu, a vide ga i administratori s druge strane.

Osim toga, najpopularnija društvena mreža ne prati vas pomoću vlastite platforme, već i pomoću vaših pretraga, baš kao što to čini i Google.

Dakle, kada upišete ime simpatije ili bivše(g) kako bi vidjeli što radi, Facebook će zapamtiti vrijeme i sadržaj pretrage te ga spremiti u (pre)bogatu bazu podataka.

Razlog je, barem tako kažu u Facebooku, jednostavan. Ako  ponovo upišete isti pojam, sve će se odvijati puno brže, jer ćete upisati prvo slovo, a ostatak riječi će se pojaviti na ekranu.

I tu dolazimo do potencijalnog problema. Vjerojatno kao i većina korisnika Facebook koristite istovremeno i na pametnom telefonu i na osobnom ili poslovnom računalu. Stoga će osoba kojoj posudite telefon ili računalo na par minuta bez problema vidjeti pretrage koje ste željeli zadržati za sebe.

Srećom, ima lijeka i za takve situacije. Naime, postoji vrlo jednostavan način kako ukloniti povijest vaših pretraga. Klikom na Facebook Search bar otvaraju se vaše novije pretrage, dok klikom na opciju edit, koja se nalazi u gornjem desnom kutu, dobivate opciju brisanja pojedinačnih pretraga, ali i brisanje cjelokupne povijesti od kada ste se prvi put prijavili na Facebook.

net.hr/tehnoklik

You may also like...

Odgovori